12 Haziran 2013 Çarşamba

BİLMEYENLER İÇİN "FAİZ LOBİSİ NEDİR" (OKU, PAYLAŞ)

Faiz Lobisi Kime Denir?

- Faiz lobisi olarak kast edilenler; Türkiye de bulunan banka ve finans kuruluşlardır.. Bankaların çoğu dış kaynaklıdır.

Nasıl kazanıyorlar?

- Faiz lobileri isimlerinden de anlaşılacağı gibi faizden kazanırlar ve hep faizlerin yükselmesini isterler

Yüksek Faizi Niye İsterler?

-Faiz artınca TL değer kazanır ve döviz düşer. Döviz düşünce ithal ürünler ucuzlar ve ithal ürüne meyil artar. İthalat artınca ihracat zorlaşır. Yükselen faizler ülkede yatırım ve üretim maliyetleri artar. Üretim maliyetleri artınca ihracat azalıp ithalat yükselir ve istihdam azalır ülkede işsizlik artmaya başlar. Ülkede ekonomik faaliyetler yavaşlayınca enflasyonun artışına sebep olur. Faizler yükselince ülkede sıcak para arayışı olur. Ülkede sıcak para artışı olduğunda döviz ucuzlar. Böylece devletin faiz borçlanmasında artış olur ve böylece faiz lobisinin işi görülmüş olur.

Faiz Lobisi Kaostan Nasıl Faydalanır?

-Bu Faiz Lobilerinin asıl en büyük oyunları, hedef aldıkları ülkede iç karışıklık çıkararak spekülasyonlar yaratarak ülkede bir güvensizlik oluşturup, parayı devalue ederek paralarını daha da artırma yolunu seçerler. Ya da bu lobiler ülke kendi isteğiyle faizleri
artırsın derler bunu yapmayan ülkelerin dengelerini bozup yeniden dengeler kururak bu emellerini gerçekleştirmek ister. Hatta Türkiyenin IMF’ye olan borcunun bitmesine yakın zamanlarda, bu lobiler borç almazsanız ülke batar şeklinde yorumlar yapmışlardır. Hükümet’de tam tersi hareket yaparak faiz lobilerini zarara uğratmışlardır.

1 yorum:

  1. bankalar eskiden dış kaynaklı değilleri taki başbakanımız satana kadar. bankaların satışı tehkikeli oldugunu bir çok ekonomist belirtmişti.
    Fazilerin artmasından da azalmasından da elbet birileri karlı çıkacaktır. Lakin bankaların aldıkları devlet tahvilleri oranı 15 gün öncesine göre 3 puan artış göstermiştir. bu yüzden bankalar şuan da zarar ediyolar.
    Ki diyelim bankalar kar elde ediyor, bu bankaları sayarken neden işbankası garanti bankası sayılıyor. asya bank türkiye finans kuveyt türk neden dahil edilmiyor. Bunlar banka değil mi bunlar devlet tahvili ve ges almıyor mu?

    YanıtlaSil